Leuke uitdaging

Stel je hebt de opdracht om 800 hongerige studenten te voeden tijdens een conferentie waarbij de uitdaging is: het moet smaakvol en gezond eten zijn, bereidingen met verse producten, er is een laag budget, de keuken is eigenlijk te klein en je hebt 8 uur tijd. Wat je wel hebt is een team van enthousiaste vrijwilligers die je helpen om het te realiseren. Goed dat is dus catering voor gevorderden!

Catering voor Navigator studentenHoe pak ik dat aan? Allereerst een eenvoudig maar lekker menu opstellen. In dit geval een stamppot andijvie met spekjes en kaas, een rundvlees stoofschotel en een pasta met verse pasta saus. Daarnaast zorgen dat ik het mezelf zo makkelijk mogelijk maak. Dus dat betekent dat zoveel mogelijk ingrediënten voorgesneden (wel vers natuurlijk) aangeleverd worden. Voorgesneden stoofvlees, uitjes, andijvie etcetera. Verder zoveel mogelijk gebruik maken van de beschikbare capaciteit; een grote combi-steamer, een braadslede en een fornuis met grote pannen. En dan natuurlijk een passende planning en realisatie.

10:00 uur –  De stampot bereiden: 130 kilo aardappelen koken in de pannen en stomen in de oven, spekjes bakken in de braadslede. Daarna komt het zware handwerk. Stampen. Aardappelen, melk, kaas, spekjes, andijvie zout en zwarte peper. En stampen maar. Alles portioneren in grote GN-bakken, kaas erover, en snel de koeling in. En het was 13.00 uur.

13.00 – De pasta. Bestaande uit de saus en de pasta zelf. Wat is voor velen de moeilijkheid van pasta in grote groepen? Dit: pasta is heet en wordt slap en klef. Oplossing, pasta koken en snel koelen met koud water. Dit stopt het garingsproces. Om het weer op te warmen, eenvoudig de de hete saus erop en in no-time is de hele pasta heet en ready to eat. Dus vijf dames vulden voegden aan het kokend water de pasta toe en schepten deze er uit op het moment dat deze net gaar was. Snel terugkoelen in het koude water en portioneren in GN-bakken. Dan de koeling in. Het was 15:30

14:00 – De pasta saus uiteraard in de braadslede bereiden. Een rijke saus met gehakt, groenten, kruiden, en natuurlijk mooi zelf gebonden. 15:30 eerste braadslede met saus klaar. Heerlijk, al zeg ik hetzelf. Niet te dik, niet te dun en goed op smaak.  Deze overhevelen naar de pannen op het vuur (laagste stand) en blijven roeren. Nieuwe ronde om saus in braadslee te bereiden. 16:30 Alle pannen tot nokkie vol met saus.

13:00 Het stoofvlees aanzetten in de braadslee en in de oven op hoge stand. Uitje meebakken in de braadslee. Specerijen en wijn erbij. Dan alles uitscheppen en in grote pannen op vuur laten koken – de braadslee is namelijk nodig voor de pasta saus. 16:30 braadslede is weer vrij. Stoofvlees erin en rustig laten door sudderen. Aan het einde afbinden met maiszetmeel. Als resultaat hebben we een heerlijke smaakvolle en malse stoofvleesschotel. Heerlijk voor bij de stamppot andijvie.

16:45 – Stampotten regenereren. De GN bakken in de combisteamer en 45 minuten laten opwarmen. Deels hete lucht deels vocht. De kaas op de bovenkant krijgt langzaam een mooie bruine kleur.

17:00 – Er meldt zich een stormtroep aan vrijwilligers. De pasta saus wordt op de gekoelde pasta gegoten. Stamppotten worden uit de oven gehaald. Stoofvlees wordt in grote schalen geschept. Al het eten wordt naar de grote eetzalen gebracht.

17:30 -Het eten is op gediend in de grote zaal. 800 studenten zitten te smullen van het eten.

En zo voed je dus 800 hongerige studenten.