Catering

Catering is een groot paraplubegrip voor een tal van bedrijven dat zich bezig houdt met voedselvoorziening. In de kern komt het er op neer dat een cateringbedrijf op locatie bij de gasten komt om daar maaltijden, borrels, buffetten et cetera aan te bieden. Dit in tegenstelling tot restaurants waar de klant naar het eten toe komt. Het logische idee hierachter is dat de organisatie van de activiteit  de last van het voorzien van eten bereiden wordt ontnomen. Dit met name omdat de diensten onregelmatig en incidenteel zijn.

Opgemaakte salade

Er zijn verschillende type cateringbedrijven. Allereerst zijn er bedrijven die zich met name richten op bedrijfscatering en contractcatering Dit zijn de grote organisaties die dagelijks voor bedrijven vaak op locatie een kantine runnen of in grote hoeveelheden maaltijden afleveren. Daarnaast bestaat er het begrip eventcatering. Event catering is het leveren van  catering diensten op activiteiten waar grote groepen mensen aanwezig zijn. Voorbeelden hiervan zijn concerten, festivals als Lowlands en Oerol en natuurlijk koninginnedag. Dan bestaan er nog de partycateraars. Deze groep cateraars richt zich met name op activiteiten tijdens feesten en partijen zoals borrels en trouwerijen. Als laatste hebben ook sommige restaurants een catering afdeling die vanuit het restaurant catering diensten aanbieden. De scheiding tussen deze catering bedrijven is in de praktijk niet zo scherp. Het komt er vaak op neer dat een cateringbedrijf een combinatie van de bovenstaande activiteiten uitvoert en een breed assortiment aan concepten voert. Vaak proberen cateraars in Amsterdam hun best te doen om zich op verschillende manieren te onderscheiden. Zo focussen sommige cateraars zich meer op het aanbieden van producten zoals kleine hapjes, canapés en amuses. Andere cateringbedrijven in Amsterdam focussen zich meer op de zakelijke markt en bieden diensten als bedrijfslunches, borrels aan voor bedrijven.

Sfeervol gedekte tafel

Een groeiende markt is die van biologische catering. Biologische catering is in Amsterdam in ieder geval een trend  sinds enkele jaren. Met name door maatschappelijke aandacht voor het milieu en het zoeken naar praktische manieren om hier een positieve bijdrage aan te leveren is de term biologisch allang het image geiten-wollen-sokken ontstegen. Het gevolg van verschillende soorten cateraars is dat de catering kosten en de catering prijzen erg sterk kunnen verschillen per cateraar. Dit hangt uiteraard samen met de kwaliteit van de catering. Hoe exclusiever eten en hoe meer bediening en hoe meer aankleding hoe hoger de prijs. Vanuit de cateraar geredeneerd, hoe meer personeelskosten, inkoop en overhead hoe hoger de kostprijs. Het een hoeft niet beter te zijn dan het ander maar het is voor de klant wel belangrijk dat hij weet hij krijgt en dat het waar voor zijn geld is. Men moet de paarlen zeker niet voor de zwijnen gooien maar het is belangrijk het value for money principe werkelijkheid blijft. Voor de klant is het daarom van belang dat hij weet wat hij voor zijn geld krijgt. Een onderzoekende houding naar wat de catering in de praktijk inhoud is dus van belang. Wat voor soort ingrediënten worden gebruikt? Is het eten vers bereid of komt het uit pakjes en blik? Is het biologisch of niet? Wat voor presentatie heeft de cateraar en hoe wordt het eten opgediend? Uiteindelijk is het de bedoeling dat de klant en zijn gasten tevreden kunnen zijn met de genoten maaltijd en dat de cateraar met een voldaan gevoel terug kan kijken op zijn werk.

En met dat dit cateringbedrijf steeds langer bestaat zijn er al veel hypes ontstaan. Even leek het erop dat insecten eten echt door zou gaan breken maar dat is nooit gebeurd. Gelukkig maar want het blijkt allemaal helemaal niet zo milieuvriendelijk te zijn als we wel hebben gedacht. Veel insecten houden van warmte, en de warmte die gebruikt wordt voor de teelt van insecten is niet allemaal milieuvriendelijk geproduceerd.

Een poosje geleden was de bereiding van exoten in Nederland helemaal hip. Dit is een hype die misschien wel niet overgaat. Muskusratten, rivierkreeften, Japanse Oester nou ja u begrijpt het wel, u hebt er vast ook wel over gehoord. Er zijn al verschillende koks die in hun keuken werken met deze buitenlandse diertjes. Misschien een leuk idee om een Exoten Buffet op de website te vermelden. Ik ben benieuwd hoeveel animo daarvoor is.