Style je gerechten als een pro met deze 7 geweldige tips

Heb je je ooit afgevraagd hoe het kan dat cateraars en chefs zulke overheerlijke en  mooie gerechten presenteren? En heb je ooit dat thuis ook geprobeerd maar viel het resultaat heel erg tegen? Dat gerechten van een cateringbedrijf er heel lekker uit kunnen zien komt voor het overgrote deel door de presentatie van de gerechten. Cateraars en chefkoks weten precies hoe ze gerechten moeten garneren, combineren en opmaken. Met deze 7 makkelijk tips zien jouw gerechten en maaltijden er voortaan ook overheerlijk uit.

Veel kleurGebruik kleur

Maak nooit de fout door verschillende ingrediënten/ gerechten op één bord te combineren uit één kleur reeks. Een bord met kip, gecombineerd met aardappelpuree en witte bonen is uit den boze. Niet doen! Gebruik in plaats daarvan zoveel mogelijk verschillende kleuren. Dit maakt het eten niet alleen gezonder maar esthetisch oogt het ook veel mooier.

Oneven gecombineerdOneven

Yep, gebruik oneven aantallen. Een oneven aantal items op je bord ziet er beter uit dan een even aantal – dit is een tip die designers ook kennen. Vijf krieltjes oogt beter dan twee grote aardappelen

Garneren, garneren, garneren…

Wat maakt een maaltijd van mwah tot wow? Garnering natuurlijk. Je kunt elk gerecht garneren. Een lunch, BBQ of buffet menu. Zorg er alleen voor dat de smaak en de kleuren bij elkaar passen. Een paar tips: geschaafde komkommer, kruiden, specerijen, wortels, gehakte noten of fruit.

Stacked Shrimp SushiSpeel met de vorm

Een salade krijgt een heel ander gezicht als de groenten gekruld zijn door het gebruik van een mandoline of een vegetable peeler. De presentatie van rijst, bulgur of couscous in een kom, maatbeker of kop geeft de maaltijd een creatieve uitstraling. Het vervormen van je eten zorgt voor een hoop creativiteit op deze manier.

Oneven en in kleurSauce like a pro!

Een perfecte garnering met saus of jus over een vleesgerecht of op de rand van het bord maakt je entrée tijdens je etentje een stuk professioneler. Neem een oude ketchupfles (met spuitdop) en vul deze met je saus om zo makkelijk te kunnen garneren. Deze methode kan je ook gebruiken voor chocolade- of frambozensaus over je nagerecht.

Stack food in colourStapelen ≡

Bij het avondeten thuis zijn we gewend om alle gerechten naast elkaar te combineren op het bord. Aardappelen, stukje vlees, schepje groente erbij. Wil je indruk maken, stapel je verschillende gerechten dan eens op elkaar. Dat is een verrassend effect voor de gasten, anders dan wat ze gewend zijn en geeft een professionele indruk.

Schoonmaken

Maak altijd de rand van het bord schoon met een schone vochtige doek of spons zodat je zeker weet dat de rand helemaal schoon is en er geen restjes eten op liggen. Denk aan de rand als aan een schilderijlijst van een peperdure Rembrand dat is toch echt ook een meesterstuk.

Onderzoeken

Als je dit inspirerende tips vind kijk dan verder op deze pagina, Instagram, Youtube of Pinterest voor de meest inspirerende ideeën. Er zijn ook heel leuke boeken over garneren te koop. Al deze effecten kan je gebruiken voor het opmaken van gerechten voor een etentje thuis, catering voor trouwerij, een buffet een barbecue of een lunch!

Succes met je eerste uitdaging en stuur ons foto’s van je resultaat.