Catering & drank: drank afkopen vs turven

Website van 5 broden 2 vissen catering

Je gaat trouwen, of je bent al heel lang getrouwd Een opening van de zaak of een 25 jaar in dienst. Allemaal goede redenen voor een feestje. Daarom kruip je achter je tablet of computer en Googled op een cateraar of een feestlocatie. Je hebt nu nog geen seconde nagedacht over de vraag: “een all-in prijs of een prijs op basis van nacalculatie?”. Na een eerste blik op de website weet je wel direct of dit bij je gaat passen of niet. De foto’s, de reviews, de uitstraling van de website. En dan denk je: hier ga ik een offerte aanvragen. Na een korte omschrijving van je wensen druk je op de verzendknop en hoop je dat je toch uiterlijk morgen wel een offerte in je mailbox hebt ontvangen. Als je binnen één minuut al een mail ontvangt hoop je even dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn, maar het blijkt de auto-mail van het formulier te zijn. “Uiterlijk morgen komen we er bij u op terug” Ja, ja…

Ik ga u leren hoe je de beste keuze maakt voor uw feest: de drank afkopen of turven.

 

Maar eerst het vergelijken van de offertes. De prijzen vliegen je om de oren. Hoewel het vergelijken van een offerte op zich al een enorme opgave is dring zich nu de vraag pas echt bij je op: wat is verstandig: Een vaste prijs per persoon (sommige mensen noemen dit ook wel de drank afkopen) of een prijs op basis van nacalculatie (sommigen noemen dit ook wel drank turven) De hapjes of de catering afkopen kan natuurlijk ook.

Het is jammer dat we de kunst van het offertes vergelijken nu ook niet kunnen behandelen want wat de ene cateraar “overheerlijke varkenshaas in roomsaus noemt, noemt de een ander stukjes spons in stijfsel” Maar goed dat is een ander onderwerp, alhoewel ik je hierbij al een GRATIS tip kan geven:

Heb je een hoog budget voor de catering en drank op je feest: vraag een gratis proeverij aan je geselecteerde catering partners!

Eén dame en twee heren in gala kleding met hand voor de mond aan het gapen vanwege saai feestje
Saai feestje

 

Terug naar het onderwerp! Drankafkoop of turven? Vaste prijs voor drank of op basis van nacalculatie? De reden waarom je dit wil weten is dat je graag wil weten wat je kwijt gaat zijn aan je feest. Daarom vraag je een aantal offertes bij cateraars aan. Zo komen er ook veel offerteaanvragen op ons bordje terecht. Een aantal jubilarissen weten heel goed wat ze willen

 • Welkom tussen 15:00 en 16:00 een kopje koffie met gebak
 • Borrelhapjes met fris, bier en wijn tussen 16:00 en 18:00
 • Buffet vanaf 18:00 tot 20:00
 • Vanaf 20:00 een feest met hapjes en drankjes

Heel traditioneel, niks mis mee maar voor sommige, laten we zeggen wat creatievere personen onder ons niet helemaal wat je in gedachte had. Maar wat dan wel? En dat is waar vaak de onduidelijkheid begint voor de keuze voor drank afkopen of turven. Het is een soort kip of ei verhaal. Bepaal je eerst je budget en zoek je daar een passend voorstel bij. Of vraag je eerst catering offertes op en bepaal je later je of er iets is wat een aannemelijke prijs lijkt.

Wat vonden anderen de beste keuze? Vul ook onze poll in!

CLASSIFIED – GEHEIM – SECRET

Dit is geheime informatie. Wat ik je nu ga vertellen is de overweging vanuit het standpunt van de ondernemer. Doe er je voordeel mee maar vertel het vooral niet verder. Ik ga je nu vertellen hoe wij cateraars de boel flessen en altijd als winnaar uit de bus komen. Met deze informatie trap jij daar niet meer in. Wat ik je nu ga vertellen is de doodsteek voor de catering en de horeca. Ik weet dat ik hier geen vrienden mee ga maken, maar dit is de informatie over drank afkopen of turven waarop je heb gewacht. Vanaf nu weet jij of je moet kiezen tussen een all-in-prijs/ vaste drankprijs of een prijs op basis van nacalculatie.

Tekst afbeelding van een goede review
Goede reviews zijn goud waard!

Laten we er gemakshalve eens van uitgaan dat ik een eerlijke ondernemer ben. En dat ben ik! Daarnaast ook dat ik een succesvol bedrijf wil runnen waarbij al mijn klanten een positieve review op de website achter willen laten. Als ik mijn klanten dan een oor aan wil naaien dan ben ik wel een heel slechte ondernemer. Ik kan dat één keer doen, misschien twee keer maar dan is het gedaan met mijn goede naam. Als ondernemer wil ik graag geld verdienen. Maar niet één keertje heel veel, liever vaker wat minder en op een eerlijke manier. Ik heb er dus voordeel bij als mijn klanten tevreden zijn en vertrouwen in mij hebben.

Goed, als de drank wordt afgekocht loop ik het risico dat er meer wordt gedronken dan dat ik aan totaalbedrag ontvang voor de hele avond. Ik moet mezelf niet in de vingers snijden. Aan de andere kant kan ik ook niet te veel vragen want er is ook concurrentie. Ik zal me aan de marktprijs moeten houden. Ik moet een inschatting maken wat deze groep zal gaan drinken en wat ik nog meer mag offereren.

Als er op basis van nacalculatie wordt gedronken ligt het risico meer bij de klant. Ik heb kans dat de omzet op de drank laag is als er weinig wordt gedronken. Dat is jammer want ik had graag wat meer verdient. Maar ik lever er ook niet op in. Want voor elk drankje is betaald. Alleen voor één glas cola en een glaasje jus d’orange kom ik liever mijn bed niet uit.

Drank afkopen is voor mij het makkelijkst en voor de klant ook. We weten allebei waar we aan toe zijn. En je hoeft je geen zorgen te maken over hoeveel je gasten drinken. Je geeft nog eens een gratis rondje en iedereen is blij. Reken je op basis van nacalculatie dan betaal je exact wat er verbruikt is.

Snap je, er is dus geen geheim, er wordt niemand geflest en welke keuze je ook maakt je kiest altijd goed. Het één of ander maakt voor de ondernemer niet uit.

De RekenNerd

Excelfreak

Er zijn van die cijferfreaks die graag willen bereken of “het uit kan” de drank afkopen of op o.b.v. na calculatie. Heel erg leuk natuurlijk om te doen en het geeft je ook een gevoel van controle. Hoewel ik vermoed dat niet iedereen er zo over denkt. Maar voor de nerds die toch de rekenmachine al op tafel hebben liggen. Daar gaan we. Catering en drank turven of een vaste all-in-prijs per persoon?

Je neemt alle variabelen, het liefst in een Excel file en laat de computer het rekenwerk doen. De Super Nerds maken een berekening met een break-even-point waarin aangegeven wordt wanneer de keuze voor drank op basis van nacalculatie goedkoper is en wanneer een all-in prijs voor drank of catering goedkoper is.  Het liefst staan er zoveel mogelijk variabelen in:

 • Het aantal personen op het feest
  • Aantal verstuurde uitnodiging x2 (incl. aanhang)
  • 15% afmeld percentage bij een officiële gelegenheid.
 • Duur van het feest in uren
 • Alle specifieke drankprijzen.
 • Gemiddelde drank consumptie per persoon/ per drank soort.
 • De afkoopprijs per persoon (per uur?)
 • Het verwachte aantal gemiddelde drankjes per persoon per uur
  • Ik behoor tot de a-sociaal veel drinkende klasse (5 drankjes per persoon per uur)
  • Wij zijn beschaafde mensen, daar doen wij niet aan (1,5 drankje per persoon per uur)
 • Verwachte weersomstandigheden
 • Prijs incl. personeel of excl. personeel

 

Heb je alle variabelen ingevuld en is je BEP er netjes uitgerold dan kan je op geheel wetenschappelijke wijze en op feiten gebaseerde en op basis van redelijke uitgangspunten een keuze maken.

De GevoelsMens

De gevoelsmens

Je weet het direct. Je hoeft geen eens te rekenen. Je gevoel heeft je nooit in de steek gelaten. Dat rekenen is niks voor jou. Je gezond verstand en gevoel brengen jou naar de juiste keuze. Er zijn een aantal overweging:

 • Ik wil gemak en geen gezeur, ik wil weten waar ik aan toe ben, ik wil niet meer kwijt dan mijn budget. Doe mij maar een vaste prijs per persoon.
 • Ik ken mijn gasten, ik reken af wat ik afneem, niet meer en niet minder. Is het meer dan was het blijkbaar een gezellig feest. Is het minder dan heb ik een financiële meevaller. Ik kies voor turven.

 De uitzondering

Onlangs sprak ik een klant die heel moeilijk deed over de offerte en niet wist wat verstandig was om te kiezen. Hij kwam met het volgende verhaal:

Zo was ik zelf eens op een bruiloft in Alkmaar waar op het water een feestboot lag. Het was prachtig weer. Een dag die iedereen zich zou willen wensen voor de bruiloft. Er waren ook veel mensen. Maar de klimaatbeheersing van de feestboot was niet in orde. Het was loeiheet in de feestzaal. Veel mensen zochten verkoeling aan het water en op het dek. Maar een gedeelte van het feestprogramma speelde zich toch echt in de feestzaal af. De temperatuur liep op tot over de 35°C. De manager van het schip vroeg of er water geschonken moest worden om de gasten af te koelen. Omdat het onverantwoord warm was werd daar uiteraard gebruik van gemaakt. Helaas ging de manager het gesprek niet aan en was de ceremoniemeester niet zo bij de hand om de voorwaarden te bespreken. Omdat het bruidspaar gekozen had voor een rekening op basis van nacalculatie kwam de uiteindelijk rekening ruim drieduizend euro hoger uit dan begroot. Het feestschip beriep zich op de gemaakt afspraken, het bruidspaar op de kapotte klimaatvoorziening en de uitzonderlijke omstandigheden. Dit bedrijf was erop uit om misbruik te maken van de situatie. Bij een all-in prijs hadden ze daarentegen waarschijnlijk niet zo hun best gedaan om iedereen te voorzien van extra water. Het werd helemaal zuur toen één van de gasten beweerde geen fles water maar gewoon kraanwater uitgeserveerd te hebben gekregen.

Een goede Sfeer

De muziek is goed, er wordt veel gelachen, iedereen is ontspannen en met elkaar aan de praat! Het feestje vliegt voorbij en er gaan zo uren voorbij. Zelfde groep zelfde locatie, het regent, alles zat tegen, een te lange saaie speech, de mensen zijn moe, gehaast en willen eigenlijk naar bed. Het feest had tot 01:00 mogen duren maar het merendeel van de mensen gaat om 23:00 al naar huis. De afterparty begint om 23:05 al. Hoe je de drankrekening en catering hapjes afrekent maakt een groot verschil in beide situaties. Bij het saaie feest ben je blij dat ondanks het saaie feest je toch gekozen hebt voor drank turven. Bij het vrolijke bruiloftsfeest ben je blij dat je gekozen hebt voor drank afkopen per uur.

Groepssamenstelling

De bond van Gereformeerde huisvrouwen bestaat dit jaar 70 jaar (echt waar!). Als deze huisvrouwen zich gedragen volgens de verwachting en niet om onverklaarbare reden volledig uit hun plaat gaan tijdens dit jubileum dan verwacht ik een totaal andere drankconsumptie dan de studentenvereniging R.S.V. Sanctus Laurentius die in 2015 haar 100 jarige bestaan vierde die met 1000 man komt eten en drinken.

Tot zover kort samengevat

 • Bepaal je wensen
  • Welke tijdsduur?
  • Welke locatie?
  • Inclusief Personeel?
  • Aankleding?
  • Eten
   • Alleen hapjes of een volledig buffet
   • Complete maaltijd of alleen iets ter overbrugging
 • Bepaal je budget
 • Begin met het aanvragen van drie offertes
 • Bekijk de reviews en bepaal of ze geloofwaardig overkomen
 • Bij een groter feest of jubileum: vraag om referenties die je kan nabellen
 • Vraag een proeverij aan om te bepalen of de hapjes en kookkunsten bij jouw wensen aansluiten
 • Ken je gasten
 • Reken of voel en maak een keuze voor turven of afkopen!

Dat het een valide vraag is blijkt wel uit de vele vragen die er gesteld zijn op de verschillende fora over trouwen en bruiloften. Het is een vraag die veel mensen bezighoud Hieronder een aantal vragen die jullie mij de afgelopen jaren hebben gesteld.

Moet ik drank afkopen of turven?

Ik neem aan dat je deze vraag na het lezen van dit artikel zelf kan beantwoorden! Zoals gezegd als ondernemer is afkopen iets makkelijker maar minder spannend. We weten allebei waar we aan toe zijn. Turven of o.b.v. nacalculatie maakt het voor mij wat spannender, ik verdien misschien wat minder maar misschien heb ik geluk en is het een heel gezellig feestje!

Wat zijn de gemiddelde kosten drank op een bruiloft?

Dat is een eenvoudig rekensommetje. Gemiddeld reken je 2,5 drankje per persoon per uur. Een feest van 50 personen van 3 uur met een consumptie prijs van €2,50 en 2,5 drankje per persoon komt op neer op €937,50-

Vaste prijs per persoon of drank afkopen per uur?

Vaak zie je dat er hapjes en drankjes voor een vast bedrag per persoon worden geoffreerd voor bijvoorbeeld twee of drie uur. Daarnaast wordt er nog een prijs per persoon per uur voor daarna gerekend. Deze zal vaak iets lager liggen omdat er geen hapjes geserveerd worden en een aantal gasten al naar huis zullen gaan.

Hoeveel drinken mensen op een bruiloft?

Dat hangt heel erg van de persoon af maar er is een gemiddelde bekend bij ons van 2,5 drankje per persoon per uur. Dat gemiddelde ontstaat natuurlijk doordat er ook veel uitzonderingen zijn. Het hangt af van het soort feest, van de gastvrouw en gastheer. Het soort milieu van de feestgangers. Je zult je vrienden en familiegroep zelf vast het beste kennen om te beoordelen of dat eerder 4x zoveel moet zijn of dat het zelfs met iets minder kan.

Hoeveel mensen drinken op een bruiloft?

Bijna dezelfde vraag als hierboven maar toch serieus een andere vraag. Soms wordt er bedoeld of er ook gasten op een feest zijn die helemaal niet drinken. Andere vragen zich af of alle gasten ook alcohol drinken. Vaak is er niet echt een verschil tussen bier, wijn en fris en maakt deze vraag niet zo heel veel uit voor de kosten. Of mensen een drankje drinken en zo ja hoeveel hangt ook af van de persoon zelf. Er zijn mensen die zich op kosten van de gastheer en gastvrouw helemaal klem willen zuipen. Er zijn ook gasten die aan één of twee drankjes op een avond genoeg hebben.

Gemiddelde kosten drank bruiloft

De gemiddelde kosten voor drank op een bruiloft hangen af van het soort bruiloftsfeest. En het moment van de dag. Maar als deze vraag bedoeld is voor het bruiloftsfeest in de avond dan zou je gemiddeld kunnen reken met 2,5 drankje per persoon per uur. Als je dan je prijs per drankje weet dan kun je een afweging maken

Prijzen drankafkoop

De uiteindelijke prijs voor drank af koop hangt erg af van de gelegenheid waar je het feest geeft. Als het een chique locatie is waar je geen zaalhuur betaald zullen de kosten hoger zijn dan wanneer je een aparte zaalhuur betaald. Is het op een eigen locatie en komt er een cateraar dan hangt het er ook van af of je  ? Betaal je personeel per uur of is dat bij de prijs inbegrepen.

Hoeveel drankjes per persoon bruiloft?

Gemiddeld drinkt een persoon 2,5 drankje per uur op een avond. Dat is een gemiddelde van

Kosten feest 50 personen

Op één of ander manier is 50 personen op een feest een aantal dat vaak terug komt. Het zal wel iets te maken hebben met het aantal vrienden en familie dat de meeste mensen tegenwoordig hebben. De kosten voor een feest zijn redelijk uit een lopend. Het is belangrijker om vooraf een budget te bepalen dan om van een bepaalde situatie uit te gaan en daar de laagste prijs voor proberen te bedingen. Het antwoord op deze vraag is een mooi onderwerp voor een volgend artikel. Hoe organiseer ik een feest?

Ik wil een feest afkopen per persoon, waar moet ik opletten?

Als je offertes wil vergelijken let dan goed op

 • Wordt je eigen favoriete merk bier geschonken?
 • Is er ook alcoholvrij bier verkrijgbaar?
 • Is speciaal bier inbegrepen?
 • Is bier op fles ook bij de prijs inbegrepen?
 • Vraag je een offerte aan incl. binnenlands en buitenlands gedestilleerd of laat je dat achterwege? Het kan goedkoper zijn om deze los af te rekenen of om deze helemaal niet zelf af te rekenen. Let goed op of er in je vriendengroep en familie geen fervente whisky drinkers zijn. Een glas whisky kan stevig in de papieren lopen.
 • Welke wijn wordt er geserveerd?
 • Vraag vooraf of je de wijn mag proeven. Heb je er zelf geen verstand van vraag iemand mee om te proeven. Nog beter, vraag een fles witte, rode en rosé wijn die geschonken gaat worden.
 • Kunnen de hapjes ook afgekocht worden (catering afkopen per persoon)
 • Hoeveel hapjes worden er in totaal geserveerd?
 • Hoeveel verschillende hapjes worden er geserveerd?
 • Is de prijs voor de hele avond?

Heb je zelf nog een goede vraag over dit onderwerp dan voegen we deze graag toe aan dit artikel! Laat het ons weten mail ons info@5broden2vissencatering.nl of app ons mobiel. Dan voegen we jouw vraag hier nog toe op deze pagina! Heb jij een heel goede ervaring met drank afkopen

Wat vind jij?

terug naar “geheim”