Nooit meer eten!

Als u net als ik kan genieten van een goede maaltijd met een lekker stuk vlees, vis of gevogelte dan heb ik slecht nieuws voor u. In Amerika timmert er een bedrijfje heel hard aan de weg om alles wat met eten te maken heeft te minimaliseren tot een drankje dat je drie keer per dag drinkt en daarmee precies alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.  Dat is wat ik vanochtend als eerste op de NOS las.

De uitvinder

Rob Rhinehart Soylent
Zo gaan wij dus geen catering doen!

Rob Rhinehart de Panoramix van het drankje is van mening dat we te veel eten weg gooien, dat overconsumptie en de verliezen van voedsel in de hele distributie keten niet verantwoord zijn. Op zich een goede zaak natuurlijk zo’n gedachte. Het is ook in hem te prijzen dat hij daadwerkelijk iets aan zulke grote problemen als voedselverspilling probeert te doen. De manier waarop vind ik persoonlijk dan weer wat minder met name ook als blijkt dat dit niet zijn enige motivatie is.  Naast zijn ideële motivatie is er ook nog een persoonlijke afkeer van winkelen voor eten, voedsel bereiden op een gasfornuis en alle andere randzaken die er bij komen kijken. En behalve dat zit er natuurlijk ook nog een financieel aspect aan deze zaak. Onmiddellijk komen bij mij Wall-e achtige beelden op, maar misschien loop ik dan wat te hard van stapel.

De maaltijd

Rob Rhinehart Soylent zo wordt het gemaakt
Zo wordt dit “eten” gemaakt

Aan eten valt te verdienen. Dat doen wij ook. Dat is dus geen issue, maar eten is in mijn visie wel een teken van gastvrijheid, van samen zijn aan tafel, goede gesprekken en gezelligheid. Het zijn dus een botsende visies op de bedoeling van het eten. Blijkbaar is er genoeg markt voor de visie van Rob Rhinehart want binnen een halfjaar haalde hij 2 miljoen dollar op via crowdfunding en staken durfinvesteerder nog eens anderhalf miljoen dollar in zijn bedrijf. Er zijn dus genoeg mensen die zo individualistisch leven dat het sociale component van de maaltijd voor hen niet meer is dan een overbodige last. Voor zeven euro per dag is voor deze mensen de tijd en geld voor het kopen, klaarmaken en consumeren van het eten en de afwas verleden tijd. De bedoeling is dat je drie keer per dag deze drank tot je neemt (iets anders kan ik het niet noemen) en dat je er verder niks meer eet. Rhinehart zegt dat hij opknapte van de drank en meer energie had. Geen ontbijt, geen lunch geen avondeten, geen borrelhapjes!

Het astronoutenvoedsel

Zover je nog van eten kan spreken wordt het “voedsel” aangeleverd als een poeder plus een zakje met olie, waar alleen nog water bij moet. In de drank zitten onder meer eiwitten uit rijst, maltodextrine, havermoutmeel, koolzaadolie en een mix van vitaminen en mineralen. Er zit vanilline in voor een vanille-smaakje.

Het voedingcentrum

Gelukkig sta ik niet alleen met mijn kritische geluid. Ook het Voedingscentrum is kritisch. “In theorie zou het kunnen dat je er levenslang op kunt overleven”, zegt Stephan Peters van het Voedingscentrum. “Maar het is voor geen mens vol te houden om alleen maar voeding in drank- of yoghurtachtige vorm in te nemen. Je krijgt wel de voedingsstoffen binnen, maar in vloeibare vorm. Dat betekent dat het amper verzadigend werkt en dat 99 procent van de mensen de hele dag honger heeft. En dus extra gaat eten.” Ook zitten er volgens hem te weinig vezels in. “Je stoelgang wordt er veel minder en wellicht ongemakkelijker van door het gebrek aan vezels. ”

De financiën

Maar is €7,- per dag per persoon wel zo weinig? Een gezin van 4 is dus €28,- per dag kwijt dat is €200,- per week. Voor het geld hoef je het dus niet te doen. Als je het een beetje zuinig aan doet kan je bij de Duitse discounters wel voor de helft van dat geld terecht.

De Alternatieven

Als het op het sociale aspect van eten aan komt en misschien ook  wel het financiële en tijdsaspect dan kan je ook overwegen om het heel anders aan te pakken. Ooit overwogen om elkaar weer uit te nodigen voor de maaltijd? Juist ook op een drukke doordeweekse dag kan het heerlijk zijn om gewoon lekker bij elkaar aan te schuiven en de dag met elkaar te delen. Eten verbind! En als dat niet genoeg is zou je ook als gezin in de natuur erop uit kunnen gaan om te zoeken naar eetbare kruiden, knollen en planten. Als je een jachtvergunning hebt is er niks op tegen om een overvliegende gans naar beneden te halen. Heb  je geen jachtvergunning dan kan je eens insecten gaan proberen. De bekende ex-Rabobank man Herman Wijffels weet daar alles van. Daar komen we nog een keer op terug. Wist je dat Jonnie Boer zelf met zijn personeel naar de Weerribben gaat om dat planten te verzamelen die hij gebruikt in gerechten voor zijn driesterrenrestaurant de Librije.  Zo raar is dat dus niet. En zo willen wij onze catering dus ook vormgeven! Eerlijk en heerlijk! Onze buffetten smaakvol en van verse ingrediënten!

De nieuwswaarde

Wat is de nieuwswaarde van zo’n artikel van de NOS vraag ik me af als je bedenkt dat er een Nederlands bedrijf al heel lang bezig is om zoveel mogelijk mensen zo veel mogelijk van haar soort gelijke producten tot zich te laten nemen. Als je het niet gelooft vraag je opa of oma dan maar eens wat ze allemaal in het bejaardenhuis door hun strot geduwd krijgen door de Nederlandse voedingsindustrie. Onder het mom van suplemental food oftewel aanvullende voedingstoffen, worden bejaarden die zelf nog prima kunnen eten pakjes met vloeibare voedingstoffen aangeboden. En dat onder het advies van een arts of een voedingsdeskundige (die daar waarschijnlijk dik voor betaald krijgt). Veel mensen ergeren zich al lange tijd aan deze voedingsmaffia, vooral ook omdat goed eten de levensvreugde enorm kan verhogen.

Soylent wordt voorlopig alleen nog verzonden naar adressen in de VS. Later dit jaar moet het ook in Europa te bestellen zijn. Als dat het geval is gaan we deze beste man maar eens sponsoren en proberen een week te leven op zijn toverdrank.

Wellicht overbodig maar mijn relaas tegen ruimtevoeding is natuurlijk alleen gericht tegen gezonde mensen die uit kosten of tijdsoverweging een andere keuze maken dan ik. Mensen met een beperking of ziekte kunnen enorm gebaat zijn bij deze mogelijkheid om toch nog de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar juist deze mensen kunnen uitleggen hoe fijn het is als je de mogelijkheid hebt om nog wel gewoon te kunnen eten. Geniet er dus van!